28 Ocak 2014 Salı

Kolik

Sürekli ağlayan bir bebeğiniz olunca kolik kavramının ne olduğunu hemen öğreniyor insan. İnternetteki tüm bilgileri olası çözümleri okuyorsun. Peki sonuç ağlamaya devam eden kıvranan seni çaresiz bırakan bir bebiş.  Durucuk 3.ayını bitirdi hala belli saatlerde ağlama krizine giriyor. Gittikçe azalıyor Allahtan. Önceden hiç durmadan 4-5 saat ağlıyordu şimdi ise aralarda uyuyabiliyor;))
Biz ağlama nedenin gaz olduğunu düşündüğümüz için gaz ile ilgili ne varsa yaptık. Sab, Zinco, Nurse Harvey, Biogai, rezene, muskat, kimyon, dut suyu herşeyi denedik. Sab- Biogai - rezene ve kimyonu hala kullanıyoruz. İşe yaradılarmı kullanmasaydık dahamı çok gazı olurdu bilemiyorum. Ama insanın birşeyler yaptığını düşünmesine yardımcı oluyor orası kesin.
Bloglardan birinde "Bebeklerde kolik sorununa çözüm" adlı bir kitaptan bahsedildiğini okudum. Bende hemen sipariş ettim. Kitapta aslında koliğin doktorlar tarafından uydurulmuş bir terim olduğunu doktorların çözüm bulamadıkları (hatta bence aramadıkları) hastalıklara kolik dediğini savunuyor. Kolik denilen bebeklerin çoğunlukla reflüsü yada alerjisi olduğunu açıklamış. Kitapta reflünün ve alerjinin semptomlarından yapılması gerekenlerden bahsetmiş. Kitaba göre Duduşun  reflü olma ihtimalide alerji olma ihtimalide çok fazla. Memeden ağlayarak uzaklaşması, çok hıçkırması, kusması, öksürmesi, açgözlü beslenmesi, yarı uyurken daha iyi beslenmesi gibi semptomlar reflüyü işaret ediyor. Bezinde kan, sık ishal ise alerjiyi. Ama bu ikisi zaten birbiri ile bağlantılıymış. Reflü grubundaki bebeklerin % 42 sinde alerji olduğu tespit edilmiş. Kitapta yazan test ve tedavi yöntemlerine baktığım zaman reflünün daha komplike ve zor olduğunu gördüm. Bu nedenle bende doktorumuzla ilk alerji olasılığını konuştum. Ve alerji testi yapmaya karar verdik. 3 gün sonra sonucu çıkacak inek sütüne alerjisi olup olmadığını öğreneceğiz. Tabi test % 100 doğrulukla cevap vermiyor. Ayrıca süt dışında başka şeylerede alerjisi olabilir. Yediklerimi yazmama rağmen özellikle birşeyi tespit edemedim. Umarım ağlamaları iyice azalırda başka şeyleri taramamız gerekmez. Çünkü ufacık  bir bebişten kan alınması bile insanın  içini sızlatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder