11 Haziran 2014 Çarşamba

Katı Gıdaya Geçiş Serüveni

Evet Serüven başladı. Buna serüven diyorum çünkü Durucum uçsuz bucaksiz olan tatlar dünyasına ilk adımlarını attı.
Kuzum 7.5 aylık ve biz 1.5 aydir surekli hergun birseyler veriyoruz. Meyvelerin tatlarina 4.-5 Ayda baktirmaya baslamistik. Tabi sadece bir kac çay kasıği veriyorduk acaba vucudu tepki veriyormu Kuzum sevecek mi diye. Sindirimi kolay alerjisi yok diye ilk armuttan başladık vermeye. Bizimki bayıldi pek bir sevdi.
5.ayda yavas yavas tadımlık sebze çorbaları hazirladik. 6.aydan sonrada artık yavaş yavaş öğünlerine katmaya başladık. Ilkcorbamiz havuc, patates bal kabagi ve irmikten olusuyordu. Bunu blenderdan gecirip oyle verdik. Bal kabagi corbalara cok guzel tat verdigi icin Duduşta sevdi. Daha sonra belli araliklarla baska sebzeleride ekledik. Örnegin bezelye. Birde corbanin icine pisirdikten sonra biraz zeytinyagi damlatiyoruz ki bununda kakasini yaparken cok ise yaradigini dusunuyorum. Birkac hafta sonra aldigimi organik tavuktan eklemeye basladik corbasina. Sabah kahvaltilarindada yumurta sarisi ve beyaz peyniri veriyoruz.
Hersey boyle cok guzel birsekilde gidiyordu ama bizim kuzucuk kasigi agzina goturdukce agzini kapatmaya basladi.Neden bilmiyorum bizim büyükler yesin diye zorladi yoksa baska bir nedenle mi bilmiyorum artik direnc gosteriyor ve yemek yemek istemiyor. Sadece evde yaptigimiz yogurdu isteyerek yiyor. Onun disindakiler yedirmek icin takla atiyoruz.  Onu gulduruyor eline birseyler veriyoruz. Agzini actiği andada kusu yuvaya sokuyoruz. Yoksa kitliyor agzini. Bakalim zamanla duzelecektir diye dusunuyorum.
Bir yemekleri sevsin kendi oynasın alışsın diye önüne koyuyoruz yoğurdu eline veriyoruz kaşığı yoğurtlar uğraşır duruyor. Yada eline bir meyve/sebze veriyoruz kemirsin damağını rahatlatsın diye. Ay okadar sevimli oluyorki oynarken benimde onu yiyesim geliyor.

Bizim tontik biraz kilolu 7.kontrolünde doktorumuz dediki biraz diyet yapsın; ufacık çocuğa ne diyeti yse. Ekmek -bisküvi - muhallebi yemesin hareket etsin dedi. Zaten yedirmiyoruzki!  Yedirmek içinde zorlamayın süt yeter dedi. Ee nasıl öğrenecek çiğnemeyi??
Geçen hafta sonu daha deneyimli daha güvenilir başka bir doktora gittik. Oda başta bizim Duduşuda görünce ooo sen bana gelseydin bu kadar kilolu olmazdın falan dedi ama dinleyince yemek geçmişimizi dediki 1yaşında hepsini verir zayıflar dedi. Hiç birşey yapmanıza gerek yok. Yemesi içinde zorlayın yemeği öğrenmeli dedi. Patlıcan hariç her sebzeyide verebilirmisiz.  Ondada nikotin var diye vermiyorlarmış.
Biz tavuğa geçmemize rağmen daha önce kırmızı et vermemiştik. Doktorun önerisiyle 2kere çekilmiş yağsız dana kıyma aldık (aldığımız kasap 4 kere çekti ve sinirsiz yerinden verdi) ve onları ufak ufak parçalara bölüp buzluğa attık.

Birde doktorumuz dediki blender dan geçirmeyin çorbaları, çatalla ezip kaşıkla verin.  Ama kıymayı o şekilde yiyemeyeceği için onu blenderdan geçirmek gerekiyor. Bu nedenle kıymayı önce  başka bir suda haşlayıp blenderdan geçiriyoruz sonrada sebze çorbasına ekliyoruz. Yoksa kıyma toparlanır ve kıymayı miniğimiz yiyemez. Demir emilimi C vit.ile arttiği için çorbalara herzaman maydanoz eklememiz faydalı olacaktır. Semizotuda omega 3 açısından zengin olduğu için onuda eklememiz yararlı olur diye ekledi doktorumuz.
internette bebek yemekleri ile ilgili çok güzel siteler var. gurmebebek bunlardan biri.   Benimde cok sıkça  yararlandığım yemekle ilgili ne ararsam bulabileceğim bir site. Yanlız bu sitede 6-8 aylık donemde avakodulu tarifler vermis. Doktorumuz ve saglik ocagindaki hemsireler tropik meyvelerin kesinlikle bu donemde verilmemeleri gerektigini soylediler.








4 yorum:

  1. ya cnm sen gercekten ne kdr cok sey ogrenmissin yaa. masallah :)

    YanıtlaSil
  2. Hadi öğrendin öğrendin bunları yapacak enerji ve vakit nasıl buluyorsun şapka çıkarıyorum önünde :)))

    YanıtlaSil